Karting

Karting on autourheilun nuorisolajeista tärkein. Lajin pariin tullaan nuorena, jo kuusi - seitsemän vuotiaana. Nappulaturnaukset aloitetaan seitsemän vuotiaana ja kansalliselle kilpailutasolle siirrytään 10-vuotiaana.

Luokkia kartingissa on kaikkiaan 11, joissa edetään iän ja kokemuksen myötä. Huippuna ovat isompien luokkien SM-sarjat ja siitä eteenpäin kansainvälinen ura aina maailmanmestaruustasolle saakka.

Hyvinä esimerkkeinä kartingista autourheilun huipulle nousseista kavereista ovat kaikki suomalaiset F1-kuljettajat, jotka uransa alkuaikoina ajoivat monta kertaa Suomen mestariksi.

Karting on seurojen nuorisotyötä parhaimmillaan ja on koko perheen harrastus. Lapset ajavat, isät toimivat mekaanikkoina sekä valmentajina ja äidit hoitavat ruokapuolen ja muut asiat.

Varsinaisia kartingratoja Suomessa on 40 kpl sekä lisäksi monta tilapäistä ajoharjoittelupaikkaa. Lisäksi Suomessa on yleistynyt hallikarting, joka toimii vilkkaasti varsinkin talvikaudella ja silloin kuin varsinaiset ulkoradat ovat kiinni. Se on kuitenkin lähinnä aikuisille tarkoitettua hauskanpitoa, jossa ei ole samoja elementtejä kuin varsinaisilla ulkoradoilla tapahtuvassa toiminnassa. Hallikarting on yritystoimintaa, jota pyörittävät itsenäiset yrittäjät, eivät seurat.

Viime vuosina on myös ulkoradoille tullut mukaan paljon senioritason kuljettajia. Rovaniemellä aikuiskuskeille pyörii Fossiilisarja, jossa ajetaan Raket 120 -moottoreilla varustetuilla autoilla ja kuljettajien alaikäraja on 18 vuotta. Tarkempaa infoa sarjasta löytyy Rovaniemen Fossiilisarjan Facebook-sivulta.

Lue lisää AKK-Motorsportin sivuilla


Kuvassa Jukka Honkavuori