Karting-harrastuksen aloittaminen

Karting on mielenkiintoinen ja vauhdikas koko perheen harrastus ja yleensä ensimmäinen kosketus autourheilun maailmaan. Lajin aloittajat ovat yleensä 6-7

–vuotiaita mutta mikään ei estä aloittamasta harrastusta aikuisiälläkään, sopivia luokkia ja kalustoa löytyy kaiken ikäisille ja kokoisille. Lajina karting on erittäin kasvattava ja haasteellinen sääntöjen ja tekniikan ansiosta.

Harrastukseen voi tutustua Rovaniemellä Mäntyvaaran radalla (n. 400m. raviradalta eteenpäin) kerhon järjestämillä tutustumisajo-päivillä jotka löytyvät oheisesta kalenterista. Kerho järjestää aloittelijoille myös ajokorttikoulutuksen Mäntyvaaran radalla.

 

 

Kun tulee oman kaluston hankkimisen aika, niin uuden ajokuntoisen auton saa n. 2.500,- - 4.500,- eurolla luokasta ja merkistä riippuen. Usein hyvä vaihtoehto harrastuksen alkuvaiheessa on käytetyn auton ostaminen. Hyväkuntoisen käytetyn auton saa n. 1.000,--2.000,- eurolla ja niiden mukana tulee monesti hyvä paketti varaosia jos aikaisempi omistaja luopuu kalustosta luokan vaihtamisen vuoksi. Ajovarusteet (kypärä, ajopuku, hanskat, kengät) maksavat uutena n. 500,- - 1000,- euroa, mutta myös niitä löytyy käytettynä edullisesti esim. seurojen järjestämillä Rompetoreilla, joissa harrastajat myyvät pieneksi jääneitä varusteita.

Mäntyvaaran radalla pääsee ajamaan liittymällä Rovaniemen Urheiluautoilijoiden jäseneksi (ohjeet löytyvät webistä www.roiua.fi), maksamalla seuran jäsenmaksun sekä ratamaksun (20,-/vuosi) ja avainpantin (50,- joka palautetaan kun palautat avaimen kun et sitä enää tarvitse). Vaihtoehtoisesti voit hakea radan avaimen lainaan Kansankadun Nesteeltä (pantti 10,- euroa). AKK:lta hankittava lisenssi sisältää vakuutuksen harrastuksellesi.

Karting autoissa käytettävien 2-tahti moottoreiden huoltaminen on kohtalaisen helppoa (harrastusvaiheessa huolloksi yleensä riittää polttoaineen tankkaus), eikä kannata arastella vaikka aikaisempaa kokemusta moottoreiden huollosta ei olisikaan, radalta löytyy kyllä lajia jo pidempään harrastaneita jotka mielellään neuvovat ja auttavat teknisten ongelmien ratkaisussa.

 

Jossakin vaiheessa voi syttyä kipinä kokeilla kilpailemista ja silloin on aika kokeilla ”Jässäreitä”. Ne ovat kerhon järjestämiä harjoituskilpailuita joiden kesän aikataulu löytyy oheisesta kalenterista. Alueleirit ovat myös hyvä paikka kehittää kuljettajaa ja mekaanikkoa lajin parissa sekä tavata lajin harrastajia hieman laajemmalti. Alueleireillä on yleensä lauantaisin tekniikka koulutusta ja ajoharjoitteita sekä sunnuntaina ajettava leirikilpailu. Seuraava askel kilpailu-uralla on kansalliset kilpailut, joita järjestetään pohjois-suomenkin alueella useita kesän aikana. Tässä kohtaa on hyvä kuitenkin muistaa että karting on hauska, lapsen ja huoltajan (kuljettaja-mekaanikko yhteistyö) yhteishenkeä kehittävä harrastus vaikka ei kilpailu-uralle tähtäisikään.

 

Tervetuloa Kartingin vauhdikkaaseen maailmaan!

 

 

Vinkkejä:

Karting-varaosia Rovaniemellä löytyy Kansankadun Nesteeltä.
Varastosta löytyy yleisimmät kulutusosat ja huolto-osat, mitä ei ole niin tilaamalla saadaan toimitus muutamassa päivässä.

Karting-aiheisia sivustoja
www.kartingliitto.com
www.akk-motorsport.fi
www.kartingforum.net

Kauppiaita
www.jaatinen.com
www.linearpower.fi
www.pirkola.fi